PARTERAPI

Har er kommunikation svalnat, eller hettar det till alltför ofta, så att det känns mer som frustration än kärlek mellan er? Kanske har ni inte några problem egentligen, men vill göra en relationsbesiktning och fördjupa er kärlek? Eller är ni precis i början av er relation och vill förebygga problem som skulle kunna uppstå längre fram?


Oavsett anledning, skapar jag med mitt utifrånperspektiv en varm och lugn atmosfär, där var och en får tala till punkt, medan den andra lyssnar.

Det jag tror att vi alla längtar efter är att bli sedda och älskade precis som de vi är. Istället för att försöka förändra varandra, får ni hos mig hjälp att hitta nya sätt att hantera era olikheter genom nya synsätt och acceptans. 

Med empatisk kommunikation, lär ni er att förstå varandras innersta känslor och behov, och känna ömhet för det som kanske skapat irritation tidigare. Utifrån denna djupare förståelse och trygghet, blir det lättare att nå fram till varandra och lösa problem tillsammans. Genom att lyfta och förstå era behov här och nu, kan ni välja att uttrycka dem på ett mer kärleksfullt, moget och ansvarstagande vis.

Skulle ni ändå komma fram till att ni vill dela på er, vill jag hjälpa er att lösa upp banden så att det blir till allas bästa, i synnerhet om det finns barn med i bilden. 

Parterapi kan handla om att:

  • Skapa trygghet och tillit i relationen.

  • Få verktyg till empatisk kommunikation. 

  • Lyssna och se varandra med nya ögon.

  • Utforska nya sätt att hantera olikheter. 

  • Lösa problem och låsningar mellan er.

  • Upptäcka att ni har samma behov fast de kan ta sig olika uttryck.

  • Se över livspusslet och arbetsfördelningen mellan er. 

  • Prata om hur ni ska förhålla er till och fostra era barn. 

  • Komma på roliga och spännande saker tillsammans.

  • Hitta ett mer avslappnat förhållande till sex, bortom prestation.

  • Titta på hur er historia och era tidiga präglingar påverkar era känsloreaktioner.

  • Hitta rätt i era roller i bonusfamiljen.

 
 

VAnliga frågoR om Parterapi

– Hur går det till?
Parsamtalen sker under sekretess. Vid första mötet får ni berätta om vad ni vill ha hjälp med. Vi kommer tillsammans överens om mål, fokus och ramar som ger er trygghet, och ni får möjlighet att känna efter om det är rätt terapi för er. Hur många gånger man behöver gå är väldigt individuellt, men det är vanligt med tre till fem gånger då man hinner jobba igenom ett specifikt problem. Därefter utvärderar vi om det behövs ytterligare gånger. Mellan våra möten kan ni få hemuppgifter som vi bestämmer tillsammans och följer upp när vi träffas igen. Hos mig får ni insikter och verktyg, men det viktigaste jobbet är det ni praktiserar hemma! Om ni inte har möjlighet att komma till min mottagning så går det bra att mötas i videosamtal.

– Vad kostar det och vad gäller vid ombokning?
Vid första träffen går vi också igenom priser och hur ni gör om ni behöver ändra eller boka av ett möte. Vid om- eller avbokning, vill jag veta det snarast möjligt, dock senast 48 timmar före avtalad tid. För om- eller avbokning senare än 48 timmar debiterar jag fullt pris, såvida vi inte gjort en annan överenskommelse, till exempel om ni har ett öronbarn som insjuknar ofta och plötsligt. En lösning vid förhinder kan vara att med kort varsel boka om ett fysiskt möte till videosamtal. Läs mer om priser under fliken Kontakt

– Är det en svaghet eller ett misslyckande att söka hjälp?
Nej, tvärtom. Att söka hjälp är, som jag ser det, en investering i något av det värdefullaste ni har – varandra och er relation. Det kan vara svårt att lösa problem på egen hand när starka känslor är inblandade. Det är ju i kärleksrelationen som vi blottar oss och är som mest sårbara. När vi sårar varandra blir vi dåliga på att lyssna och hamnar i försvar och låsningar i kommunikationen. Det är då vi kan behöva en neutral samtalspartner, som kan se saker utifrån, skapa trygghet, ge verktyg, fördjupa och lyfta dialogen till en nivå där lösningarna finns.

– Går samtalen ut på att jag måste ändra mig?
En del är oroliga att de ska tvingas kompromissa och bli någon annan än den man är. Men parterapi handlar inte om att tvinga fram förändring, utan om att nyfiket utforska varandras behov och öppna upp för en större förståelse och fördjupa kärleken. Vi försöker inte hitta vem som gör rätt eller fel. Istället tittar vi på hur era erfarenheter format er och vi utforskar nya sätt att hantera era olikheter. När vi verkligen lyssnar in varandras känslor väcks ofta ömhet och en vilja till förändring, inte av tvång utan frivilligt, av kärlek. Att lära ett nytt kärleksspråk gör oss inte till någon annan än den vi är, men det gör oss helare och rikare som människor med en större beteenderepertoar, som i sig ger större handlingsfrihet.

– Är det ett misslyckande att komma fram till att man vill gå skilda vägar?
Nej, min erfarenhet är att det är ett av de svåraste och samtidigt modigaste besluten man kan ta, eftersom det påverkar dem man älskar. Det är inget man gör lättvindigt eller förhastat. Att vara sann mot sig själv skapar automatiskt lojalitetskonflikter, som kan slita en mitt itu. Jag vill stötta er att gå skilda vägar i förståelse och respekt. Kanske börjar ni prata med varandra för första gången på länge, och kan läka sår och gå vidare med en djupare vänskap som gynnar alla, inte minst om det finns barn med i bilden. Att inte se saker i svart/vitt utan hitta både-och-lösningar, unika och anpassade till era behov. Att släppa varandra fria och samtidigt kunna sammanstråla som familj vid viktiga tillfällen. Det mest kärleksfulla är att släppa taget om varandra i vänskap. Att gå skilda vägar kan i förlängningen öppna upp för mer kärlek i era nya liv.